Herbata niebieska. Herbata liściasta z dodatkiem czarnej porzeczki oraz
naturalnymi aromatami:
waniliowym i brzoskwiniowym Wyśmienity, głęboki smak i tajemnicza, lekko szmaragdowa barwa herbaty Oolong rodzą się w procesie półfermentacji liści. Aromatyczny napar uwodzący nutami czarnej porzeczki zawiera korzystne dla zdrowia polifenole.
waniliowym i brzoskwiniowym Wyśmienity, głęboki smak i tajemnicza, lekko szmaragdowa barwa herbaty Oolong rodzą się w procesie półfermentacji liści. Aromatyczny napar uwodzący nutami czarnej porzeczki zawiera korzystne dla zdrowia polifenole.
Jak parzyć?
Do imbryczka wsyp po jednej
łyżeczce herbaty na osobę, zalej
gorącą wodą o temperaturze
95°C (ok. 150 ml na filiżankę)
i zaparzaj przez 1 do 2 minut.
Przed podaniem oddziel liście
od naparu. Jeżeli chcesz
zwiększyć moc herbacianego
naparu, nie wydłużaj czasu
parzenia, lecz użyj więcej liści.
Wokół powstania herbaty niebieskiej narosło wiele legend. Jedna z nich opowiada
o dzielnym myśliwym, nazywanym Czarnym Smokiem. Pewnego dnia natknął się
na straszliwą bestię i ruszył za nią w pogoń, porzucając torbę z herbatą. Pozostawione
w słońcu liście uległy częściowemu utlenieniu, zyskując intensywny zapach. Na cześć
myśliwego do dziś ta herbata nazywana jest Czarnym Smokiem. Inna legenda mówi
o księciu smoków, więzionym w małym jeziorze. Gdy jeziorko zaczęło wysychać,
został ocalony przez piękną dziewczynę z pobliskiej wioski. Odwdzięczył się,
gdy na wioskę spadła zaraza. Oddał własne życie, żeby uzdrowić mieszkańców.
Konając, wypluł z siebie smoczą perłę, z której wyrósł pierwszy krzak Oolonga.
Napar z liści herbaty uzdrowił całą wioskę.
Waga: 75 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz